18 november 2020 Door admin 0

Minder banen dan beweert door overheid voor mensen met beperking

Er zijn minder banen voor mensen met een beperking dan beweert wordt door de overheid. In 2013 werd er een plan gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat er voor 2025, 125.000 banen gecreëerd moesten worden voor mensen met een beperking. Recentelijk meldde het ministerie dat er nu al 53.000 van dit soort mensen een baan hebben gevonden. Dit blijkt echter niet waar uit een herberekening, het zijn er namelijk maar 12.000.

Onderzoeker R. Capel legt uit waarom de overheid zegt dat er 53.000 banen zijn gecreëerd in plaats van maar 12.000. Hij stelt dat er door het ministerie onder andere 10.000 banen zijn toegerekend aan al werkende jonge gehandicapten met een uitkering. Deze jongeren waren echter eerder ook al aan het werk. Dus deze jongeren hadden een baan, maar vielen tijdelijk uit en gingen daarna weer in dezelfde of een andere functie aan de slag. Er is echter geen sprake van extra banen.

Volgens staatssecretaris Bas van ’t Wout is er nog een lange weg te gaan. De doelstelling is en blijf om zoveel mogelijk mensen met een beperking aan een baan te helpen en er ook voor zorgen dat ze deze baan behouden. Als deze banenafspraak slaagt, kan de overheid het sluiten van sociale werkvoorzieningen en de aankomende bezuinigingen op de Wajong beter verkopen.