3 november 2020 Door admin 0

Aantal zorgvacatures toegenomen ten opzichte van vorig jaar

Uit de maandelijkse data-analyse van Indeed blijkt dat het aantal zorgvacatures is toegenomen met 25 procent ten opzichte van vorig jaar. Daar komt bij dat het totaal aantal vacatures voor de tweede maand op rij stijgt met vijf procent. In oktober 2020 was er een minder snelle stijging. Hierdoor moet het tekort aan zorgcapaciteit aangevuld worden. Ondanks dat de coronabesmettingen teruglopen en er hoop is op een vaccin, zijn er nieuwe medewerkers nodig.

In de onderwijssector is het aantal vacatures ook gestegen ten opzichte van vorig jaar, met zelfs 10 procentpunten. Nu het onderwijs en de kinderopvang open blijven tijdens de tweede golf, zijn er nieuwe medewerkers nodig. De cijfers bevestigen dat er een tekort is aan mensen in de onderwijssector.

In de horeca is er juist een daling te zien in het aantal vacatures. Dit komt door de langdurige sluiting in verband met het coronavirus. Momenteel is het aantal horecavacatures gedaald met ruim 60 procent vergeleken met vorig jaar. Wat wel positief is, is dat bedrijven weer sneller geneigd zijn om stagiairs en/of trainees aan te nemen. Hiermee besparen ze kosten en zijn ze flexibeler.

Zoals hierboven staat is het aantal vacatures in Nederland voor de tweede maand op rij gestegen met vijf procent. Hiermee is de vacaturetrend 16 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit maakt Nederland een gemiddelde groeier ten opzichte van Australië en België, waar het aantal vacatures nog sterker groeide.