19 oktober 2020 Door admin 0

Juist dankzij werk kunnen medewerkers gezonder worden

Volgens gezondheidsexperts en onderzoekers moeten werkgevers hun medewerkers helpen om gezonder te worden. Er moeten daarom meer leefstijlprogramma’s ter beschikking komen voor organisaties. Op het werk ben je niet echt bezig met je gezondheid. De werkgever kan haar werknemers juist stimuleren om bijvoorbeeld een wandeling te maken tijdens de lunchpauze. Werknemers worden dan bewuster van hun gezondheid. De gevolgen van ongezonde medewerkers zijn meer verzuim en huisartsbezoeken. Ook is er minder kans op een nieuwe baan en er zijn hogere zorgkosten.

Specifieke leefstijlprogramma’s kunnen de ongezondheid verminderen bij medewerkers. Het merendeel van Nederlanders brengt de meeste tijd door op het werk. Als ze gezonder moeten leven, moet dit dus ook op het werk kunnen. Dit is niet altijd even gemakkelijk, bijvoorbeeld als je kijkt naar werknemers met een fysiek zware baan. Er moet meer bewustzijn komen en dan niet alleen over leefstijl in de zijn van beweging en voeding. Gezonde voeding heeft namelijk weinig zin als er een onveilige en/of onprettige werksfeer is.

Wat wel zin heeft is specifiek kijken naar de kenmerken van het werk, de medewerkers en de werkplek. Medewerkers die fysiek zwaar werk verrichten hebben meer behoefte aan een halfuurtje liggen dan een rondje wandelen. Sport en werk is over het algemeen een goede combinatie. Organisaties krijgen er gezondere medewerkers door en medewerkers blijven waarschijnlijk langer bij deze organisatie doordat er nét een stapje extra wordt gedaan in plaats van het noodzakelijke. Teveel werk om dit voor je medewerkers te faciliteren? Dit is vaak een reden om het juridisch werkgeverschap bij een payroll organisatie. Zij nemen onder andere deze, maar ook administratie, verzuimbegeleiding, contractbeheer, van bedrijven over en staan voor goed werkgeverschap.